1. TAŞIMA SIRASINDA HASTALIK RİSKLERİNİ YÖNETMEK NEDEN ÖNEMLİDİR?

 Bazı ulaşım türleri VİRÜSÜN daha önce oluşturulmamış yerlere iletilmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle ulaşım yoluyla PANDEMİK vaka yayılarak devam edecektir.  İnsanlar, Ticari ilişki nedeniyle Ülkesel ve Bölgesel olarak hareket ettikçe insanlardan veya temas ettikleri yerlerden herhangi bir hastalığa yakalanma riski daima  daha yüksek olur.

  1. İŞVERENLER NE YAPMALI?

Aşağıdaki bölümlerde İşverenlerin KORONA VİRÜSÜ ‘ ne karşı RİSK Yönetiminde ne yapmaları gerektiğine ilişkin bilgiler aktarılacaktır.

PANDEMİ Salgınında genellikle Hükümetler CORONA VİRÜSÜ nedeniyle, Ülke sınırlarını büyük oranda kapatarak Ülke veya Bölge genelinde yayılmayı önlemeye çalışırlar. Nitekim Hükümetimiz COVID-19 salgının oluşmasını müteakiben kontrollü Trafik uygulamasına geçmiş Sağlık Bakanlığımız bu hususta bir takım tavsiyeler yayınlamıştır. İşverenlerimizin yapacakları İlk etapta bu tavsiyelere uyulmasını sağlamak olmalıdır.

  1. Bilgi, talimat ve eğitim

İşverenler, hastalığı azaltmak için güvenli çalışma sistemleri geliştirme konusunda çalışanlarına danışmalıdır. Çalışanlarından ve varsa yüklenicilerinde aldığı geri dönüşümlerle birlikte İSG Uzmanları tarafından yapılan tespitlerin eşleştirilmesi sonucunda RİSK DEĞERLENDİRMESİ Yapmalıdır.

Yapılacak bur Risk Değerlendirmesi Çerçevesinde Çalışanlarına ve Yüklenicilerine CORONA VİRÜSÜ ile ilgili olarak uygun Bilgi aktarımı yaparak Uyulması gereken TALİMATLARI Hazırlamalıdır. 

Yine İşverenler COVİD-19 ile ilgili EĞİTİMLER vermeli, çalışanlarını virüsün TEHLİKE ve RİSKLERİNİ en aza indirmek için kullanılacak güvenli çalışma sistemlerini hakkında bilgilendirmelidir.

  1. Planlama ve dokümantasyon

Öncelikle, düşünülen, planlanan Seyahatin bu süreçte gerekli olup olmadığını veya CORONA VİRÜS Vakasının Ulaşım sürecinin herhangi bir evresinde oluşma ihtimalinin olup olmadığını hesaba katılmalıdır.  Diğer taraftan, Seyahat güzergâhındaki tüm duraklar dâhil olmak üzere rotayı planlayın ve buna göre yapılacak veya yapılmayacakları dokumante edin.

Diğer taraftan, varsa Rotayla ilgili özel riskleri göz önünde bulundurun; örneğin,  araçtaki, uzaktan kumanda sistemini faal hale getirin, Önceden yapılacak soruşturma ile Konaklama ve ihtiyaç tesislerinin açık olduğundan emin olur.

Sosyal Mesafeyi dikkate alarak Araçta seyahat eden kişi sayısını sınırlandırın.  Özellikle Uluslararası taşımada tek bir yolcu ile transferin mümkün olmadığı durumlarda, araç içinde mesafenin ölçülmesi gerekir. Örneğin;  İki kişinin bir aracı paylaştığı durumlarda, koltuk varsa yolcuyu arkaya yerleştirin ve ek havalandırma için pencereleri açmayı unutmayın.

İki sürücünün olduğu durumlarda,  iki sürücü  bir süre bir arada kapalı bir alana yerleştirildiğinde eğer bir sürücü  virüs taşıyorsa bulaşma riski yüksek olacaktır.  Mümkünse, tek bir sürücü kullanarak uzun yolculuklar için belirlenmiş bir noktada alternatif sürücüyü almayı planlayın.

Planlanan seyahatin Uluslararası veya mesafeli Şehirlerarasında olacak olması ( Örneğin: Van- İzmir ) durumunda, Hükümet Tarafından COVID-19 seyahati içi getirilmiş kısıtlamaları dikkate alın.

  1. İş İçin Uygunluk

Herhangi bir semptomu olan ve olduğundan şüphelendiğiniz hiçbir kimseyi çalıştırmayın.  İşe Başlatmadan önce mutlaka İşyeri Hekimi tarafından kontrole tabi tutun. ( Not: PANDEMİ Sonrası tüm personelin yeniden İşe Başlatma Sağlık Raporunun alınması gerekmektedir. Bu konuda DETAM Gezici Mobil Sağlık Kuruluşu Hekim ve Laboratuvar Hizmetleri ile sizlere yardımcı olacaktır.www.detam.com.tr

Görevlendireceğiniz kişide belirti olup olmadığının mutlaka test edilmesi gerekir. .CORONA VİRÜSÜNE ilişkin semptomlar, hafif semptomlar bile olsa  kişinin asla çalışmasına izin vermeyin.

Görevlendireceğiniz Tüm çalışanların COVID19 salgını ile ilgili olarak Şahsi izolasyon gerekliliklerinden haberdar olmalarını sağlayın. Kendilerinden yalıtım gereksinimleri hakkında güncellenmiş bilgiler.

  1. Araç temizliği

Araçlar için yeterli miktarda temizlik ürünü sağlanmalıdır Dokunulabilecek iç ve dış yüzeyler, temizlik ürünü. İle dezenfektan edilmelidir. Örneğin, kapı kolları, tüm kontrol panellerinin kabine kulpları, direksiyon simitleri, Yine,  Araç anahtarları, cep telefonu, yakıt kartı ve iş kartı dahil olmak üzere kişisel eşyalar Özellikle, dezenfekte edilmelidir.

  1. Temizlik

İşverenler tüm çalışanlarını aşağıda belirtilmiş olan kişisel hijyen standartlarını korumaya teşvik etmelidir.

  • Öksürükleri ve hapşırmalarını dirseğiniz veya mendilinizle örtün
  • Kullanılmış maskeleri doğrudan çöp kutusuna koyun, kutunun kapağını kapalı tutun.
  • Ellerinizi sık sık sabun ve su ile yıkayın (20 saniye),
  • Tuvalete gittikten sonra öncesi ve sonrası el yıkamayı, sabun, su ve kağıt havlu taşımayı ihmal etmeyin.
  • Sık, sık Alkol bazlı el dezenfektanları kullanın
  • Ellerinize dezenfekte etmeden önce gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının
  • Personel Kişisel eşyalarının temiz tutulmasını sağlayın. (ÖRN. Cep telefonu, tuşlar)
  • Araçlarda r çöp torbası bulundurun ve tüm çöplerin doğrudan içine girmesini ve ağzının kapalı olmasını sağlayın, sık, sık boşaltın.

Yol güzergâhında bulunan konaklama merkezlerinde, kapı kollarına dokunmaktan çekininiz. Mümkün olduğunca banyo yapınız.  Banyo imkânlarının bulunmadığı yerlerde eller iyice yıkanmalı, havlu kâğıt kullanılmalıdır.

  1. Sosyal mesafe

Mümkün olduğunca sosyal mesafeyi sağlayacak, koruyacak,  sistemler uygulayın. Örneğin:

  • Ek Risk Oluşturmadığı durumlarda tek şoför kullanın,
  • Konaklama merkezlerindeki ( Paket Servisi, Restoran vb.) yeme, içme durma ihtiyacınızı en aza indirin.
  • Diğer insanlardan en az 1,5 metre uzakta durun.
  • Ödemeler için mümkün mertebede nakit işlemeden kaçınarak kart kullanın.
  • Kasa ödemelerinde emniyeti sağlamak, mesafeyi korumak için yoğun olan kazalardan uzak durun.
  • Teslimatlar da, insanlarla teması en aza indirin.
  • Teslimatları mümkün olduğunca günün daha sessiz, sakin saatlerinde yapın.
  1. SÜRÜCÜ SERBEST ÇALIŞAN İSE BU SÜREÇTE NASIL DAVRANMALI NE YAPMALIDIR?

Serbest meslek sahibi kişiler işlerini tek başlarına yanlarında sigortalı işçi çalıştırmaksızın yapıyorlarsa, bu kişiler, çalışanlar için belirtilmiş olan bilgi, öğretim ve eğitim sağlama yükümlülüğü dışında kalan yukarıdaki bölüm 2 de belirtilmiş tüm hususları yapacaklardır. Bunların yanında;

Serbest meslek sahibi bir kişi:

  • PANDEMİ ile ilgili olarak Hükümetin ( Sağlık Bakanlığı, İç işleri Bakanlığı, Aile ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ilgili mahalli ve Mülki idareciler) yayınlarını takip etmelidirler.
  • Bölüm 2,2 de belirtilmiş olan Plan ve Dokümantasyonu uygulamak.
  • Bölüm 2,3 ‘ de belirtilmiş olan bir sağlık riski varsa seyahat etmemek,
  • Bölüm 2,4’ de belirtildiği gibi araçlarının temizliğini en yüksek standartta sağlamak.
  • Bölüm 2,5’ de belirtilen Kişisel Hijyen Standartlarını korumak,
  • Bölüm 2,6. ‘ da belirtildiği gibi Sosyal Mesafeyi Korumak ( En az 2 Metre)
  1. ARAÇ SÜRÜCÜLERİ (ÇALIŞANLAR) COVİT-19 SÜRECİNDE NE YAPMALI?

Sürücüler (Çalışanlar), mümkün olduğu ölçüde, işveren tarafından yayınlanmış olan “çalışanın güvenliği veya sağlığı” ile ilgili Talimatları, COVİT-19 ile ilgili olarak uygulamaya konulmuş her uygulamayı, çok iyi bir şekilde anlamaları ve harfi harfine uyum sağalmalıdırlar. Belirtilmiş olan Riskleri iyi tanımalıdırlar.

  • Kendilerini iyi hissetmiyorlar veya COVID-19’lu biriyle temas halinde olmuşlarsa, veya COVID-19 için test edilmişler ve henüz sonuçları çıkmamışsa,
  • Bölüm 2.5’ de belirtildiği gibi iyi bir kişisel hijyen uygulamalıdır.
  • Özellikle Sürücüler araçlarının temizliğini yüksek standartta yapmalıdırlar.
  • Hem çalışırken hem de kişisel hayatınızda aynı aile yakınlarınız hariç herkes ile teması en aza indirin
  • Olası bir hastalığınızı derhal işvereninize bildiriniz. (Bildirmemek işverenin idari ceza uygulamasına neden olabilir)

Sağlıklı Günler Dileğiyle

Dr. İbrahim OĞUR

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Uzmanı