Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi sebeplerden ötürü kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isimdir.

Bu terim, salgın hastalılığın kaynağını bulmak ve yayılma zincirini takip etmek anlamına geliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Türkiye’de corona virüsünün yayılımını önlemek için bu yöntemi kullandıklarını vurguladı.

Diğer bir deyişle filyasyon aslında bir kaynak arama çalışması. Bu çalışmalar neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde ediliyor.

Örnek vermek gerekirse filyasyon ekipleri corona virüsü tespit edilen hastanın bell bir süreçte kimlerle görüştüğünü, nerelere gittiğini ve temas ettiği kişilerin kimlerle temas ettiğinin detaylı bir şekilde inceliyorlar. Böylece virüsün yayılımın kontrol altında tutulması amaçlanıyor.

Bu yöntem dünya genelince bulaşıcı hastalıklar ile mücadele etmede oldukça önemli. Türkiye’de de uygulanan bu yöntem vaka artış hızının azaltılmasında önemli bir rol oynuyor.

Türkiye’de filyasyon nasıl uygulanıyor?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’de filyasyon uygulamasının nasıl yapıldığını anlattı. Koca, öncelikle bu uygulamayı yapan ekibinin kimlerden oluştuğunun bilgisini verdi. Filyasyon ekibi; doktor, yardımcı personel ve sağlık çalışanı olmak üzere 3 kişiden oluşuyor. Üç kişiden oluşan ekipler vaka ortaya çıkar çıkmaz 48 saat boyunca tarama yapıyor. Bu taramayla pozitif olan vakanın temas ettiği kişiler araştırıp, taranıyor. Ardından ise ekipler doğrudan kişilerin adresine ulaşarak; her yeni pozitif vakada yeni bir ağ kuruyor.

    DANIŞMANALIK HİZMETLERİ

    Güvenli Üretim Belgesi Danışmanlık HizmetleriAcil Durum Planı Hazırlanması ve Risk AnaliziMaden DanışmanlığıKarbon DanışmanlığıEnerji Verimliliği DanışmanlığıToplu İş Sözleşmesi Yürütme DanışmanlığıÖzel İstihdam ve Aracılık HizmetleriYurt Dışı Personel Çalışma İzni İşlemleriKVKK Danışmanığı

    Varsa İletmek İstediğiniz Notunuz